Corul Bocitorilor Reformatori este cel mai nou BLITZ-proiect al
Teatrului Fără Frontiere.
Ne propunem să cântăm despre ce NE doare, dar şi despre ce TE doare, indiferent dacă e vorba despre oraş, familie, prieteni, confort personal, mediu social, orice tip de media şi … câte şi mai câte.
Vom forma un cor care va canta in Bucuresti, oriunde te astepti sau nu te astepti!
Aşteptăm sugestii, comentarii, reclamaţii, vorbe de duh, inscrieri in cor etc. pe mail, la tff@teatrulfarafrontiere.ro şi/sau prin SMS, la 0727.866.673.
Teatrul Fără Frontiere organizează în zilele de 30 si 31.10.2010
Workshop Intensiv de Arta Actorului, tehnica Sanford Meisner.
Condus de lect. univ.dr. Mihaela Sîrbu, cursul isi propune sa familiarizeze participantii cu una din cele mai interesante si profesioniste metode de initiere in Arta Actorului.
Pe parcursul a doua zile intensive participantii vor fi introdusi in metoda Meisner prin invatarea exercitiilor de baza care permit intelegerea organica a metodei si a aspectului care o caracterizeaza in mod predominant: RELATIA cu partenerul de scena.
Deoarece atelierul reprezinta un prim pas de initiere in Arta Actorului si este specific doar metodei Meisner, el se adreseaza atit actorilor profesionisti, cit si amatorilor de teatru. Antrenind atentia, spiritul de observatie, ascultarea activa, increderea, el se adreseaza de asemenea si persoanelor interesate de dezvoltarea personala.
Metoda lui Sanford Meisner câștigă tot mai mult teren în ultimii ani în cadrul școlilor de teatru din străinătate, pe de o parte fiindcă propune cea mai concretă, bine structurată și exhaustivă abordare a artei actoricești, pe de altă parte fiindcă, prin exercitii specifice, obligă actorul să se raporteze în mod real la circumstanțe imaginare, să se bazeze pe simțuri, să fie prezent, să acționeze și să reacționeze în funcție de situația dată. “Munca lui Sanford Meisner este și a fost să împărtășească studenților o metodă organizată pentru crearea unui comportament real și veridic în interiorul circumstanțelor imaginare ale teatrului” afirma Sydney Pollack, student al lui Meisner și apoi asistentul său timp de șase ani.
Program: simbata 30.10 si duminica 31.10 orele 10 – 17
Pret: 250 RON (reduceri pentru studenti si tineri actori)
Înscrierile se fac pe baza CV-ului.
Data limită de înscriere este 27 octombrie 2010.
Mihaela Sîrbu este actriță de teatru și film, lect.univ.dr. la Catedra de Arta Actorului a U.N.A.T.C. și fondatoarea Teatrului Fără Frontiere.
În ultimii 14 ani alături de TFF a produs mai mult de 15 spectacole, a realizat proiecte în spații neconvenționale precum Play Bucharest și a inițiat programul Masterclass adresat tinerilor actori, cu scopul de a îi familiarize pe aceștia cu diverse metode de pregătire: Meisner, Michael Cehov, Viewpoints, Rasaboxes, Practical Aesthetics, Suzuki (workshopuri susținute de profesori de specialitate din străinătate).
În februarie 2007 a fondat în cadrul TFF Școala de Improvizație, ale cărei cursuri au fost urmate până acum de peste de 400 de adulți și copii. Din 2003 a predat actorie la UNATC, dar și la Athanor Akademie din Germania, condusă de prof. David Esrig, precum și improvizație, fiind specializată în metoda Keith Johnstone.
In 2009, Mihaela a devenit singurul profesor din România certificat în Statele Unite să predea Metoda Meisner.
Teatrul Fara Frontiere organizeaza in perioada octombrie-decembrie 2010 un nou workshop de Arta Actorului, tehnica Sanford Meisner.
Condus de lect. univ.dr. Mihaela Sîrbu, cursul este singurul de acest gen din România și este compus din mai multe module, care împreună se constituie într-un program intensiv de formare actoricească. Workshopul se adresează atât începătorilor (persoanelor care doresc o pregătire intensă și rapidă în arta actorului) cât și studenților și actorilor cu experiență, oferindu-le acestora o modalitate nouă de abordare a Artei Actorului.
Metoda lui Sanford Meisner câștigă tot mai mult teren în ultimii ani în cadrul școlilor de teatru din străinătate, pe de o parte fiindcă propune cea mai concretă, bine structurată și exhaustivă abordare a artei actoricești, pe de altă parte fiindcă, prin exercitii specifice, obligă actorul să se raporteze în mod real la circumstanțe imaginare, să se bazeze pe simțuri, să fie prezent, să acționeze și să reacționeze în funcție de situația dată.
“Munca lui Sanford Meisner este și a fost să împărtășească studenților o metodă organizată pentru crearea unui comportament real și veridic în interiorul circumstanțelor imaginare ale teatrului” afirma Sydney Pollack, student al lui Meisner și apoi asistentul său timp de șase ani.
Cursul se desfășoara timp de 10 săptămâni, de două ori pe săptămână, fiecare întâlnire având trei ore. Prezența pe durata cursului este obligatorie. Înscrierile se fac pe baza CV-ului dar și a unui interviu personal.
Data limită de înscriere este 5 octombrie 2010.
In 2010 doua serii de studenti au absolvit cursurile de Meisner organizate de TFF. Pentru fotografii si testimoniale click http://teatrulfarafrontiere.blogspot.com/2010/09/workshop-meisner-2010-testimoniale.html .
Mihaela Sîrbu este actriță de teatru și film, lect.univ.dr. la Catedra de Arta Actorului a U.N.A.T.C. și fondatoarea Teatrului Fără Frontiere. În ultimii 14 ani alături de TFF a produs mai mult de 15 spectacole, a realizat proiecte în spații neconvenționale precum Play Bucharest și a inițiat programul Masterclass adresat tinerilor actori, cu scopul de a îi familiarize pe aceștia cu diverse metode de pregătire: Meisner, Michael Cehov, Viewpoints, Rasaboxes, Practical Aesthetics, Suzuki (workshopuri susținute de profesori de specialitate din străinătate). În februarie 2007 a fondat în cadrul TFF Școala de Improvizație, ale cărei cursuri au fost urmate până acum de peste de 400 de adulți și copii. Din 2003 a predat actorie la UNATC, dar și la Athanor Akademie din Germania, condusă de prof. David Esrig, precum și improvizație, fiind specializată în metoda Keith Johnstone. In 2009, Mihaela a devenit singurul profesor din România certificat în Statele Unite să predea Metoda Meisner.
Pentru informații suplimentare & Contact: www.teatrulfarafrontiere.blogspot.com tff@teatrulfarafrontiere.ro tel: 0727.86.66.73
Am descoperit exercitii si metode de lucru extreme de precise si concrete in lucrul actorului cu sine.
Metoda de abordare este diferita fata de cea invatata la facultate, chiar daca in final obiectivele sunt aceleasi: de a fi viu, de a reactiona, de a nu lucra in general, etc.
In primul rand m-a ajutat sa fiu mult mai prezent. Sa-mi mut atentia de pe mine pe partener. Sa fiu mai specific, sa nu fiu „in general“.
Mi-am dat seama ca reusesc sa ajung la sentimente autentice si cum sa fiu mai prezenta concentrindu-ma pe o actiune precisa, pe un lucru concret.
Experienta acumulata m-a ajutat sa-mi dau seama la ce as vrea sa ajung ca actor, m-a incurajat, in sensul ca m-a ajutat sa-mi accept unele lipsuri pentru care ma invinuiam inainte si m-a facut sa cred ca ele se pot remedia.
Ma bucur ca deja aplic lucrurile invatate aici, care s-au asezat in mine aproape fara sa constentizez.
Pe plan profesional m-a ajutat sa fiu mult mai dezinvolta si sa-mi pierd mult din atitudinea “self conscious”. Pe plan personal, m-a ajutat sa cunosc, sa vad oamenii mai bine si mai repede; cand vine vorba de acest aspect, nicio alta tehnica nu a dat rezultat pana acum.
Pentru prima data intilnesc o metoda de lucru care imi ia in sfarsit atentia de pe mine si o pune pe partener, un lucru foarte important pentru mine.
Am aplicat ceea ce am invatat la cursul de Meisner si a fost minunat.
M-am descoperit, am simtit emotii autentice, am realizat ca si gandurile si trairile mele autentice sunt suficiente si ca nu trebuie sa fac mai mult decat simt. Am uitat de ego-ul de actor, mi-am pus atentia pe partener si astfel chair am simtit o comunicare reala. Si mi-am dat seama ca unele exercitii pe care le faceam la clasa pentru scaparea de inhibitii (vezi dezbraca-te in fata colegilor)... sunt niste prostii... n-au nicio legatura cu dezinhibarea... decat la un nivel foarte superficial. Aici m-am dezinhibat cu adevarat.
Am invatat cum sa ma pregatesc ca sa ajung la emotie autentica.
Acord mai multa atentie lucrurilor legate de mine insami; mai mult, am mai multa incredere in mine. Acum stiu sa incep! De unde sa incep!
Programul MASTERCLASS, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie şi lansat în premieră la nivel internaţional continuă în perioada 10 – 21 august cu două noi workshopuri dedicate metodelor Viewpoints şi Tadashi Suzuki. Atelierele vor avea loc la Târgu Mureş şi sunt susţinute de către Rich BROWN, profesor american cu care TFF a început o colaborare de succes în 2008.
·“Introducere în Viewpoints”în perioada 10-15 august
·“Viewpoints avansaţi + Introducere în tehnica Suzuki”în perioada 16-21 august
Metoda Viewpoints este bazată pe tehnici din dansul post-modern, adaptate pentru actori, oferindu-le acestora un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest. Ea permite unui grup de actori să colaboreze spontan şi intuitiv şi să genereze acţiuni teatrale îndrăzneţe, dezvoltând flexibilitatea şi capacitatea de lucru în grup.Viewpoints este o metoda bazată pe mişcare, care îi învaţă pe actori să asculte “cu tot corpul”, să recepţioneze şi să utilizeze tot ce se întâmplă în jur. Acest lucru este extrem de benefic pentru performeri, deoarece augmentează creativitatea şi abilitatea lor de a se conduce, fără să fie dependenţi de regizor, ci mai degrabă de partenerii de scenă, îi ajută să devină mai puţin preocupaţi de sine, mai mult de ceilalţi şi să creeze în colectiv. Prin improvizaţia de tip Viewpoints poate fi creat material de lucru, prin identificarea de relaţii cu spaţiul, cu partenerii, cu povestea. Viewpoints permite explorarea şi experimentarea în profunzime a temelor şi personajelor, lucru care face interesantă această metodă de lucru şi din perspectiva regizorilor.
Tehnica Suzuki, dezvoltată de renumitor regizor japonez Tadashi Suzuki îşi propune să reinstaureze deplinătatea caracteristicilor corpului uman contextului teatral, dezvelind abilităţile expresive înnăscute ale fiecărui performer. Este o modalitate de pregătire foarte riguroasă din punct de vedere fizic fiind influenţată de balet, de teatrul clasic japonez şi grec dar şi de artele marţiale, scopul final fiind amplificarea aptitudinilor fizice şi emoţionale ale actorului. Atenţia este pusă pe partea de jos a corpului, un întreg vocabular de lucru cu picioarele, de mijloace de respiraţie şi concentrare stând la baza acesteia.
Doctor în teatru, Rich Brown a învăţat tehnica Viewpoints la New York University’s Experimental Theatre Wing, avându-i ca profesori pe Stephen Wangh şi Mary Overlie. Studiind cu cei mai buni din domeniu: Mary Overlie – creatoarea metodei Six Viewpoints şi cu celebra companie SITI a regizoarei Anne Bogart – care continuă să extindă şi să dezvolte această tehnică, Rich aduce o perspectivă unică şi originală asupra tehnicii Viewpoints. Pe lângă activitatea profesorală Rich Brown este actor, cofondator al companiei Theatre 88, susţine conferinţe şi workshopuri în diverse oraşe americane, scrie în publicaţii de specialitate.
MASTERCLASS este un program de formare/specializare profesională continuă a artiştilor care îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea mijloacelor de expresie ale artei actorului, prin intermediul unor metode pregătire complementare cu un nivel ridicat de noutate în raport cu oferta existentă în România. Până în prezent, în cadrul programului au fost incluse ateliere dedicate metodelor şi tehnicilor: Michael Chekhov, Sanford Meisner, Keith Johnstone, Rasaboxes, Practical Aesthetics Viewpoints şi Linklater.
Înscrieri & Info & Contact:
Înscrierile (pe baza de CV) sunt deschise în perioda 10 iunie – 1 august. La workshopuri pot participa: actori, regizori, coregrafi.
Taxa de participare (inclusiv cazare): 550 lei pentru un workshop şi 1000 lei pentru ambele până pe data de 1 iulie sau 600 lei pentru un workshop si 1100 lei pentru ambele după 1 iulie. Participanţii la ediţiile anterioare Masterclass vor beneficia de reduceri.
Mi-a fost foarte folositoar workshopul, in sensul ca nu stiam pana acum nimic despre voce si pe langa asta, mi-a dat increderea si m-am simtit altfel zilele acestea, mult mai libera in a-mi exprima reactiile.
Da. Schimba modul de a gandi.
Da, cu siguranta un mare DA. Constentizarea unor lucruri legate de fizic si psihic, legate de voce care nici nu mi le-as fi inchipuit.
Normal. Am descoperit lucruri noi. Ceea ce am facut are o importanta majora in viata de actor. Sa-ti lasi vocea naturala sa iasa la suprafata, e mai puternic decat orice alt gand din spatele textului.
Cu siguranta imi va folosi aceasta experienta pentru ca am descoperit foarte multe lucruri despre vocea mea, despre blocajele accumulate de-a lungul timpului si despre frumusetea eliberarii vocii. Foarte important: totul e foarte simplu, corpul functioneaza de la sine, trebuie doar sa-l cunosti sis a-l respecti.
Da. In fiecare moment din viata, cand trebuie sa vorbesc in fata unui public, cand sunt intr-o situatie in care emotiile blocheaza respiratia si implicit sunetul.
Non – actori:
Mi-a oferit noi intelesuri despre implicarea/ folosirea intregului corp. Mi-a trezit interesul pentru exersarea vocii ( tehnicile invatate)
Ma ajuta sa pornesc pe drumul transformarii sau regasirii vocii.
Informatii utile in ceea ce priveste constentizarea propriului corp, relaxare si dezvoltare personala.
Da, ma va ajuta sa ma exprim mai bine ce doresc si sa ma simt mai bine in pielea mea.
Interesanta cu siguranta, folositoare voi vedea. Oricum, cu siguranta va ajuta !!
Am descoperit o noua voce si vibratii pe care nu stiam ca le pot avea. Am incredere in vocea mea. Sa vorbesc cu tot corpul. Sa folosesc metafore pentru a ma exprima (lacul, bubles, etc). Folosirea vocii joase nu mai e dureroasa (inainte ma durea gatul).
Experienta sper sa-mi foloseasca mai ales cand voi avea de vorbit in fata multor persoane, sa ma fac inteles.
Da, consider ca experienta capatata pe parcursul acestui workshop este un inceput pentru perfectionarea vocii si cunoasterii de sine.
Workshopul mi-a permis sa explorez mai bine vocea si relaxarea. Feedback-ul colegilor a fost foarte util – am aflat in cate feluri se pot simti. Mi-a dat si cateva idei de exercitii pentru grupele mele de curs.
Teatrul Fără Frontiere organizeazăîn perioada 27-28 martie unworkshop de tehnică vocalăsusţinut de Marsha Cox (SUA - Germania)
Bazat pe renumita metodă concepută de Kristin Linklater, workshopul se adresează profesioniştilor din orice domeniu de activitate care vor să-şi îmbunătăţească tehnica vocală (respiraţie, rezonanţă, articulaţie) şi are ca scop principal eliberarea vocii naturale a fiecăruia. Participanții vor fi ajutati să-și optimizeze ținuta corporală, să-și îmbunătățească respirația și vor experimenta cât de simplă și eiberatoare poate fi folosirea corectă și sănătoasă a vocii.
Vocea naturală este cea care poate elibera nuanţele cele mai subtile pe o scară cuprinsă între două şi patru octave înălţime. Adesea, tensiunea aflată în fiecare dintre noi la un moment dat ne împiedică să fim complet naturali, distorsionându-ne respirația sau vocea. Ceea ce face tehnica Linklater este să învețe cursanții cum să înlăture aceste amenințări fizice și psihologice. In cadrul workshopului se va pune accentul pe îmbunătaţirea modului de respiraţie, pe dezvoltarea rezonanţei dar şi pe articularea vocii cu scopul de a direcţiona fiecare participant spre o expresie vocală naturală.
Persoanele bine antrenate după tehnica Linklater ajung să aiba voci ce pot umple imediat o încăperefără a depune eforturi suplimentare ce îi pot altera intensitatea. În plus acestă metodă le oferă celor care o folosesc mai multă varietate vocală, ajutându-i să capteze atenția mult mai uşor prin gama largă de nuanțe vocale pe care o pot exprima.
Marsha Cox este profesoară de actorie si tehnica vocala la Conservatorul din Nürnberg. A studiat actorie la Mills College, California ca mai apoi sa termine aceeasi specializare si la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart. In prezent ţine workshopuri şi seminarii de tehnică vocală, public speaking, prezenţă scenică, depăşirea emoţiilor, eliberarea potenţialului creativ etc pentru actori și oameni de afaceri. Predă tehnică vocală din 1996 şi s-a pregătit cu Kristin Linklater din 1999 până în 2003 când a devenit unul din putinii profesori din Europa acreditati pentru a preda acestă metodă.
Înscrierile sunt deschise până pe 22 martie.
Workshopul va fi susţinut în limba engleză, în zilele de 27 și 28 martie. Sâmbătă programul atelierului este de la 10:00 la 13:00și de la 15:00 la 18:00 iar duminică de la 10:00 la 13:00.
Compania Teatrul fara Frontiere s-a nascut in 1996, la initiativa Mihaelei Sirbu, fiind una dintre primele companii de teatru independent din Romania.
Compania Teatrul fara Frontiere mizeaza pe:
Tineri creatori;
Teme actuale ale societatii;
Texte noi, incitante, ale celor mai buni dramaturgi contemporani;
Modalitati artistice neconventionale.
Din 2007 TFF organizeaza cursuri si ateliere dedicate atit actorilor, prin programul MASTERCLASS, cit si neprofesionistilor, in cadrul SCOLII DE IMPROVIZATIE.