joi, 10 iunie 2010

Viewpoints & Suzuki 2010 Workshops!!!


Programul MASTERCLASS, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie şi lansat în premieră la nivel internaţional continuă în perioada 10 – 21 august cu două noi workshopuri dedicate metodelor Viewpoints şi Tadashi Suzuki. Atelierele vor avea loc la Târgu Mureş şi sunt susţinute de către Rich BROWN, profesor american cu care TFF a început o colaborare de succes în 2008.


· “Introducere în Viewpoints” în perioada 10-15 august

· “Viewpoints avansaţi + Introducere în tehnica Suzuki” în perioada 16-21 august

Metoda Viewpoints este bazată pe tehnici din dansul post-modern, adaptate pentru actori, oferindu-le acestora un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest. Ea permite unui grup de actori să colaboreze spontan şi intuitiv şi să genereze acţiuni teatrale îndrăzneţe, dezvoltând flexibilitatea şi capacitatea de lucru în grup. Viewpoints este o metoda bazată pe mişcare, care îi învaţă pe actori să asculte “cu tot corpul”, să recepţioneze şi să utilizeze tot ce se întâmplă în jur. Acest lucru este extrem de benefic pentru performeri, deoarece augmentează creativitatea şi abilitatea lor de a se conduce, fără să fie dependenţi de regizor, ci mai degrabă de partenerii de scenă, îi ajută să devină mai puţin preocupaţi de sine, mai mult de ceilalţi şi să creeze în colectiv. Prin improvizaţia de tip Viewpoints poate fi creat material de lucru, prin identificarea de relaţii cu spaţiul, cu partenerii, cu povestea. Viewpoints permite explorarea şi experimentarea în profunzime a temelor şi personajelor, lucru care face interesantă această metodă de lucru şi din perspectiva regizorilor.


Tehnica Suzuki, dezvoltată de renumitor regizor japonez Tadashi Suzuki îşi propune să reinstaureze deplinătatea caracteristicilor corpului uman contextului teatral, dezvelind abilităţile expresive înnăscute ale fiecărui performer. Este o modalitate de pregătire foarte riguroasă din punct de vedere fizic fiind influenţată de balet, de teatrul clasic japonez şi grec dar şi de artele marţiale, scopul final fiind amplificarea aptitudinilor fizice şi emoţionale ale actorului. Atenţia este pusă pe partea de jos a corpului, un întreg vocabular de lucru cu picioarele, de mijloace de respiraţie şi concentrare stând la baza acesteia.


Doctor în teatru, Rich Brown a învăţat tehnica Viewpoints la New York University’s Experimental Theatre Wing, avându-i ca profesori pe Stephen Wangh şi Mary Overlie. Studiind cu cei mai buni din domeniu: Mary Overlie – creatoarea metodei Six Viewpoints şi cu celebra companie SITI a regizoarei Anne Bogart – care continuă să extindă şi să dezvolte această tehnică, Rich aduce o perspectivă unică şi originală asupra tehnicii Viewpoints. Pe lângă activitatea profesorală Rich Brown este actor, cofondator al companiei Theatre 88, susţine conferinţe şi workshopuri în diverse oraşe americane, scrie în publicaţii de specialitate.


MASTERCLASS este un program de formare/specializare profesională continuă a artiştilor care îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea mijloacelor de expresie ale artei actorului, prin intermediul unor metode pregătire complementare cu un nivel ridicat de noutate în raport cu oferta existentă în România. Până în prezent, în cadrul programului au fost incluse ateliere dedicate metodelor şi tehnicilor: Michael Chekhov, Sanford Meisner, Keith Johnstone, Rasaboxes, Practical Aesthetics Viewpoints şi Linklater.


Înscrieri & Info & Contact:

Înscrierile (pe baza de CV) sunt deschise în perioda 10 iunie – 1 august. La workshopuri pot participa: actori, regizori, coregrafi.


Taxa de participare (inclusiv cazare): 550 lei pentru un workshop şi 1000 lei pentru ambele până pe data de 1 iulie sau 600 lei pentru un workshop si 1100 lei pentru ambele după 1 iulie. Participanţii la ediţiile anterioare Masterclass vor beneficia de reduceri.


email: tff@teatrulfarafrontiere.ro

tel. 0727.86.66.73


Pentru a vedea imagini de la atelierele Viewpoints 2008 si 2009 faceti click aici


Atelierele sunt susţinute cu sprijinul Universităţii de Arte Târgu Mureş.


Niciun comentariu: