marți, 2 iulie 2013

Call for participants

Teatrul Fără Frontiere lansează Academia de Vară "MASTERCLASS" - 10-31 august 2013
- metode de studiu a Artei Actorului pentru profesionisti -


MASTERCLASS este un program de formare/specializare profesională continuă a artiştilor care îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea mijloacelor de expresie ale profesionistilor din domeniul artei actorului, prin intermediul unor metode de antrenament cu un nivel ridicat de noutate în raport cu oferta existentă în România. Până în prezent, în cadrul programului au fost incluse workshopuri dedicate metodelor şi tehnicilor: Michael Chekhov, Sanford Meisner, Improvizatie - Keith Johnstone, Rasaboxes, Practical Aesthetics, Linklater, Clowning si Melodrama, Commedia dell'Arte, Suzuki şi Viewpoints. Aceste ateliere s-au nascut din necesitatea actorilor de a fi antrenati, proaspeti si in permanenta legatura cu evolutia artei lor.

Programul MASTERCLASS a fost fondat de catre Teatrul Fara Frontiere in 2007 si va continua în perioada 10-31 August 2013 cu trei noi workshopuri:


·        Atelier Michael Cehov
            Perioadă: 10 - 15 august 2013
            Profesor: Ragnar Freidank, SUA
            Locație: București, Centrul National al Dansului

Coloana vertebrala a metodei Michael Chekhov este gestul psihologic (GP-ul) care consta in corporalizarea dinamicii interioare intr-un gest exterior, necesar pentru descoperirea personajului. Exercitiile sugerate de metoda lui Michael Cehov imbunatatesc echilibrul dintre minte si corp sporind receptivitatea actorului la impulsurile psihologice. Se experimenteaza tehnici si exercitii bazate pe improvizatie pentru dezvoltarea imaginatiei creatoare si incurajarea expresiei sinelui in deplina libertate.

Ragnar Freidank este din Germania. A obţinut MFA în Actorie de la Conservatorul de Muzică şi Teatru din Hamburg. A primit o bursă Villigst (Germania) pentru a studia Tehnica Michael Chekhov în New York City; i-a avut ca profesori pe Ted Pugh si Fern Sloan, ambii acreditaţi de Beatrice Straight, acreditată la rândul ei de Michael Chekhov pentru a-i preda metoda. A lucrat ca actor şi regizor în Germania, a performat în Budapesta, Londra, Stockholm şi New York. Este profesor în cadrul Catedrei de Actorie de la Columbia University. Este membru a MICHA (Michael Chekhov Association), susţine în mod regulat ateliere şi cursuri în cadrul conferiţelor internaţionale MICHA. A realizat şi co-regizat seria de DVD-uri: “Master Classes in the Michael Chekhov Technique”,  publicată de Routledge.


·        Atelier de tehnică vocală Kristin Linklater
            Perioadă: 19 - 23 august 2013
            Profesor: Marsha Cox
            Locație: București, Centrul National al Dansului
Kristin Linklater și-a dezvoltat propria tehnică de ”eliberare a vocii” influențată fiind de studiile sale din cadrul LAMDA cât și din tehnica Alexander. Tehnica încorporează exerciții de emoție, exerciții fizice, exerciții de relaxare. Scopul tehnicii este de a elibera vocea naturală în opoziție față de a dezvolta o tehnică vocală. Prin însușirea acestei tehnici actorii pot exprima o gamă largă de experiențe umane printr-o voce transparentă și liberă și îi va învăța să își elibereze vocea naturală dincolo de blocajele fizice și/sau emoționale. Pe deasupra, această tehnică oferă celor care o folosesc o varietate vocală extinsă.
Marsha Cox a mai susţinut un workshop în 2010, în cadrul programului Masterclass. Este profesoară de actorie şi tehnică vocală la Conservatorul din Nürnberg.  Predă tehnică vocală din 1996 şi s-a pregătit cu Kristin Linklater din 1999 până în 2003 când a devenit unul din putinii profesori din Europa acreditati pentru a preda acestă metodă. Consideră că cea mai importantă parte a muncii sale este descoperirea “sunetului adevărului”.

·        Atelier Viewpoints (in parteneriat cu Teatrul "Anton Pann" Ramnicu Valcea)
            Perioadă: 26 – 31 august 2013
            Profesor: Rich Brown
            Locatie: Râmnicu Vâlcea

Viewpoints este o tehnică de improvizaţie care oferă actorului un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest. Iniţiatoarea ei este coregrafa Mary Overlie. Tehnica Viewpoints a fost adaptată pentru actorie de către Anne Bogart şi Tina Landau. Prin Viewpoints actorii învaţă să asculte “cu tot corpul”, să recepţioneze şi să utilizeze tot ce se întâmplă în jur. Acest lucru este extrem de benefic pentru performeri, deoarece augmentează creativitatea şi abilitatea lor de a se conduce, fără să fie dependenţi de regizor, ci mai degrabă de partenerii de scenă, îi ajută să devină mai puţin preocupaţi de sine, mai mult de ceilalţi şi să creeze în colectiv.
Rich BROWN este doctor în teatru, a învăţat tehnica Viewpoints la New York University’s Experimental Theatre Wing, avându-i ca profesori pe Stephen Wangh şi Mary Overlie. Studiind cu cei mai buni din domeniu: Mary Overlie – creatoarea metodei Six Viewpoints şi cu celebra companie SITI a regizoarei Anne Bogart – care continuă să extindă şi să dezvolte această tehnică, Rich aduce o perspectivă unică şi originală asupra tehnicii Viewpoints. Profesorul american cu care TFF a colaborat constant in cadrul programului Masterslass, a sustinut 3 workshopuri in Romania, predand Viewpoints si Suzuki (2008, 2009, 2011).

Înscrierile sunt deschise în perioda 1 iulie – 25 iulie 2013
La workshopuri pot participa: actori, regizori, coregrafi si studenti actorie, coregrafie, regie.
Cei care doresc să participe sunt invitați să completeze formularul de candidatură și să il trimită, impreuna cu un cv,  pe adresa de mail tff@teatrulfarafrontiere.ro, până cel târziu pe data de 25 iulie. 
Rezultatele selecției vor fi comunicate cel târziu pe data de 1 august.

Condiții de participare:
La ateliere pot participa: actori, regizori, studenți la actorie.
În vederea participării la atelierele mai sus menționate se va realiza o selecție a participanților care va urmări:
- gestionarea eficientă a locurilor disponibile pentru fiecare atelier
- diversitatea geografică a participanților
- experiența anterioară a participanților, specifică atelierului

Cursurile sunt gratuite pentru cei selectati. Alte cheltuieli, precum cazare, transport, etc, vor fi acoperite de catre participanti.


Proiectul MASTERCLASS 2013 este un proiect finanțat prin intermediul Administrației Fondului Cultural Național, implementat de către Fundația Teatrul Fără Frontiere în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Teatrul Anton Pann.

Inscrieri & Info & Contact:
facebook: Teatrul Fara Frontiere

tel. 0727.86.66.73


Niciun comentariu: