Cel de-al doilea atelier din cadrul workshopului dedicat metodei Viewpoints a luat sfârșit. “Viewpoints pentru avansați” s-a încheiat printr-o întâlnire cu publicul ce a inclus exerciții specifice metodei, discuții, dar și trei performance-uri inspirate din “Woyzeck” de Georg Büchner. Aceasta a avut loc, sâmbătă, 22 august, ora 20:00, în Sala Rondă a Centrului Național al Dansului.
“Acest workshop intensiv pentru avansați își propune să-i antreneze pe participanți în partea vocală a metodei Viewpoints, după ce, pe parcursul primului atelier introductiv, a fost explorată latura coregrafică. Viewpoints este o tehnică ce încurajează actorii să devină creatori și nu simpli interpreți. Pe parcursul celui de-al doilea atelier, participanții s-au folosit de textul lui Büchner – “Woyzek”, cu scopul de a realiza creații originale folosind toate uneltele pe care acestă metodă le presupune. Nu ne-am propus să punem în scenă piesa “Woyzeck” ci mai degrabă să pornim de la acest text clasic și să-l transformăm într-un performance contemporan. Întâlnirea din ultima zi a workshopului va cuprinde discuții, exerciții demonstrative și trei performance-uri de câte 15 minute fiecare, create de actori de-a lungul întregii săptămâni.” – Rich BROWN
Atelierul, desfășurat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, a fost susținut de către Rich BROWN, profesor american cu care TFF a colaborat şi anul trecut în cadrul atelierului dedicat aceleiaşi metode. Doctor în teatru, a învăţat tehnica Viewpoints la New York University’s Experimental Theatre Wing, avându-i ca profesori pe Stephen Wangh şi Mary Overlie. Studiind cu cei mai buni din domeniu: Mary Overlie – creatoarea metodei Six Viewpoints şi cu celebra companie SITI a regizoarei Anne Bogart – care continuă să extindă şi să dezvolte această tehnică, Rich aduce o perspectivă unică şi originală asupra tehnicii Viewpoints.
Metoda Viewpoints este bazată pe tehnici din dansul post-modern, adaptate pentru actori, oferindu-le acestora un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest. Ea permite unui grup de actori să colaboreze spontan şi intuitiv şi să genereze acţiuni teatrale îndrăzneţe, dezvoltând flexibilitatea şi capacitatea de lucru în grup. Fiind o metoda bazată pe mişcare, acesta îi învaţă pe actori să asculte “cu tot corpul”, să recepţioneze şi să utilizeze tot ce se întâmplă în jur. Acest lucru dezvoltă creativitatea şi abilitatea performerilor de a se conduce, fără să fie dependenţi de regizor, ci mai degrabă de partenerii de scenă, ajutându-i să devină mai puţin preocupaţi de sine, mai mult de ceilalţi şi să creeze în colectiv.
MASTERCLASS este un program de formare și specializare profesională continuă a artiştilor, inițiat în 2007 de Teatrul Fără Frontiere. Acesta îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea mijloacelor de expresie ale actorilor prin intermediul unor metode de pregătire complementare/alternative cu un nivel ridicat de noutate în raport cu oferta existentă în România. Până în prezent, în cadrul programului au fost incluse workshopuri dedicate metodelor şi tehnicilor: Michael Chekhov, Sanford Meisner, Keith Johnstone, Rasaboxes, Practical Aesthetics şi Viewpoints.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu