Programul MASTERCLASS 2009, continuă în perioada 10 – 22 august, cu noi workshopuri dedicate metodei Viewpoints. Anul acesta cursanţii vor putea participa la două ateliere, unul de “Introducere în Viewpoints” (10-15 august) şi altul de “Viewpoints pentru avansaţi” (17-22 august).
Metoda Viewpoints este bazată pe tehnici din dansul post-modern, adaptate pentru actori, oferindu-le acestora un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest. Ea permite unui grup de actori să colaboreze spontan şi intuitiv şi să genereze acţiuni teatrale îndrăzneţe, dezvoltând flexibilitatea şi capacitatea de lucru în grup.
Atelierul va fi susţinut la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti de către Rich BROWN, profesor american cu care TFF a colaborat şi anul trecut în cadrul atelierului dedicat aceleiaşi metode. Doctor în teatru, a învăţat tehnica Viewpoints la New York University’s Experimental Theatre Wing, avându-i ca profesori pe Stephen Wangh şi Mary Overlie. Studiind cu cei mai buni din domeniu: Mary Overlie – creatoarea metodei Six Viewpoints şi cu celebra companie SITI a regizoarei Anne Bogart – care continuă să extindă şi să dezvolte această tehnică, Rich aduce o perspectivă unică şi originală asupra tehnicii Viewpoints.
Înscrierile (pe baza de CV) sunt deschise în perioda 1 iulie – 4 august. La workshopuri pot participa: actori, regizori, coregrafi
Atelierul este susţinut cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti si LaStrada.
MASTERCLASS este un program de formare/specializare profesională continuă a artiştilor care îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea mijloacelor de expresie ale artei actorului, prin intermediul unor metode pregătire complementare/alternative cu un nivel ridicat de noutate în raport cu oferta existentă în România. Până în prezent, în cadrul programului au fost incluse ateliere dedicate metodelor şi tehnicilor: Michael Chekhov, Sanford Meisner, Keith Johnstone, Rasaboxes, Practical Aesthetics şi Viewpoints.
Viewpoints este o metoda bazată pe mişcare, care îi învaţă pe actori să asculte “cu tot corpul”, să recepţioneze şi să utilizeze tot ce se întâmplă în jur. Acest lucru este extrem de benefic pentru performeri, deoarece augmentează creativitatea şi abilitatea lor de a se conduce, fără să fie dependenţi de regizor, ci mai degrabă de partenerii de scenă, îi ajută să devină mai puţin preocupaţi de sine, mai mult de ceilalţi şi să creeze în colectiv. Prin improvizaţia de tip Viewpoints poate fi creat material de lucru, prin identificarea de relaţii cu spaţiul, cu partenerii, cu povestea. Viewpoints permite explorarea şi experimentarea în profunzime a temelor şi personajelor, lucru care face interesantă această metodă de lucru şi din perspectiva regizorilor.
Modulul incepe pe 24 iunie, intalnirile avand loc miercurea in intervalul 18:30-20:30
Tehnicile improvizatiei reprezinta o excelenta modalitate de a dobandi aptitudini care pot fi utile in fiecare aspect al vietii cotidiene. Aceste deprinderi pot servi in egala masura in domeniul profesional sau in cel al relatiilor interumane ajutand participantii sa-si dezvolte personalitatea la nivele multiple. Improvizatia este abilitatea prin care iti poti accesa rapid creativitatea, in situatii neprevazute. Cursul te ajuta sa-ti dezvolti spontaneitatea, imaginatia, intuitia si flexibilitatea, sa gandesti pozitiv, sa capeti incredere in tine si sa-ti consolidezi relatiile cu cei din jur. Toate acestea se petrec intr-un mediu distra ctiv, lipsit de concurenta, in care fiecare isi poate explora latura artistica. Adresa: Jean Louis Calderon 33 (colt cu Batistei)
Ca si anul trecut, Teatrul Fara Frontiere pregateşte în vacanţa de vară o serie de ateliere destinate copiilor. În perioada 29 iunie – 3 iulie va avea loc un prim atelier, a cărui structură se bazează pe o varietate de metode teatrale, în special pe improvizaţie şi joc. Acesta îşi propune să dezvolte capacitatea de colaborare a copiilor şi să ajute la menţinerea potenţialului lor creativ.
Arta improvizaţiei îi familiarizează pe copii cu diferite forme de artă teatrală într-un cadru lipsit de reguli stricte, ce pune accentul pe colaborare şi nu pe competiţie, ajutându-i să comunice, să devină mai încrezători, să-şi dezvolte limbajul, mişcarea corporală şi intuiţia.
Atelierele de vară sunt o alternativă ce îmbină utilul cu distracţia, ajutând copiii să se dezvolte armonios şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut, interactiv.
DETALII
·Vârstă participanţi: 7 – 12 ani
·Program: zilnic 10 - 14
·Instructor: Arabela Neazi
·Taxă curs: 220 RON
·Locaţie:Universitatea Media (Jean Louis Calderon colţ cu Batiştei)
În perioada 19-21 iunie TFF organizează un curs intensiv de dicţie si tehnică vocală, susţinut de lect.univ.dr. Viorica Vatamanu, profesor de „Vorbire scenică” la UNATC „I.L.Caragiale”.
Exerciţiile pe care se bazează cursul sunt specifice artei actorului, dar aplicabilitatea lor este foarte mare, ele fiind utile specialiştilor din aproape orice domeniu de activitate. Acestea te ajută să-ti îmbunătăţeşti pronunţia, discursul, să vorbeşti mai clar, mai coerent, mai cursiv şi mai expresiv.
INFO & CONTACT: email: tff@teatrulfarafrontiere.ro tel: 0723529114
In fiecare săptămâna, până la sfârşitul lunii iunie,Teatrul Fara Frontiere prezintă spectacole de improvizaţie marca ”improFUN”.Prima trupă alcatuită din improvizatori neprofesionişti, antrenaţi la cursurile TFF, va fi prezentă pe scena de la Clubul Ţăranului: miercuri 17, marti23 şi luni 29 iunie.
Vă asteaptă un spectacol interactiv în care veţi alege titlurile povestirilor, spaţiile de joc sau temele scenelor prezentate. Pe scena veti vedea în fiecare săptămână improvizatori noi, pregatiti cu jocuri cât mai variate, gata să văsurprinda si sa va încânte cu imaginaţia, spontaneitatea si mai ales umorul lor!
Ora: 20:30
Intrare: 10 lei
Adresă: Clubul Ţăranului (în incinta Muzeul Ţăranului Român) -Bd Kiseleff nr. 3 (intrarea Monetăriei)
Reflex – echipa de interveţie artistică va fi prezentă sâmbătă,13 iunie, la Street Delivery, pe strada Arthur Verona, la orele 15:00 şi 18:00.
Reflex – echipa de intervenţie artistică îşi propune să reactioneze rapid la problemele cu care oraşul se confruntă, prin mijloace de expresie artistice (teatru, dans, improvizatie,etc).
Grupul, format din participanţii la workshopul Viewpoints organizat deTeatrul Fără Frontiere, invită spectatorii să arunce o privire diferită asupra oraşului în care trăiesc şi să reflecteze asupra problemelor acestuia, lăsându-i săîntrevadă mai multe puncte de vedere asupra unei rezolvării mai “vesele”, mai “verzi” şi mai puţin violente a acestora.Primele intervenţii s-au materializat printr-o serie de performance-uri realizate la sfârşitul lui 2008 în locuri publice din centrul Bucureştiului, evidenţiind probleme precum traficul, violenţa sau neglijarea clădirilor aflate în patrimoniul cultural al oraşului şi propunând schimbarea atitudinii oamenilor faţă de acestea. Proiectul face parte din „Play Bucharest”, program dezvoltat de Teatrul Fără Frontiere în scopul explorării spaţiului public urban din Bucureşti printr-o serie de activităţi şi intervenţii artistice experimentale.
Pentru Street Delivery echipa se alătura asociatiei „Prietenii Şcolii Centrale”militând împreună împotriva ridicării unui bloc de locuinţe în imediata vecinătate a Şcolii, construcţie ce nu respectă toate normele urbanistice zonale, dar şi a renovării clădirii – monument istoric de patrimoniu, realizat la sfârşitul secolului al XX-lea de arh. Ion Mincu.
Street Delivery este un eveniment ce militează pentru un oraș care să ofere bucurie locuitorilor săi, pentru un oraș în care pietonilor le este acordată aceeași importanță ca și celorlalți participanți la trafic. In plus, Isi propune sa determine autoritățile să creeze un traseu cultural pietonal în zona străzii Arthur Verona, care in timp să se extindă pentru a lega parcul Grădina Icoanei de Grădina Cișmigiu. De aceea, timp de trei zile pe an,strada Arthur Veronaeste închisă pentru mașini și deschisă pentru oameni, oferindu-le acestora o serie de activităţi cultural-artistice care să-i conecteze cu orasul în care trăiesc.
Compania Teatrul fara Frontiere s-a nascut in 1996, la initiativa Mihaelei Sirbu, fiind una dintre primele companii de teatru independent din Romania.
Compania Teatrul fara Frontiere mizeaza pe:
Tineri creatori;
Teme actuale ale societatii;
Texte noi, incitante, ale celor mai buni dramaturgi contemporani;
Modalitati artistice neconventionale.
Din 2007 TFF organizeaza cursuri si ateliere dedicate atit actorilor, prin programul MASTERCLASS, cit si neprofesionistilor, in cadrul SCOLII DE IMPROVIZATIE.