vineri, 28 noiembrie 2008

NEWSLETTER

SPECTACOLE:

In săptămâna ce urmează vă aşteptăm la două dintre spectacolele noastre:

  • The Shape of Things: vineri, 5 decembrie
  • The Mercy Seat: duminică, 7 decembrie,

Ambele se joacă la Teatrul Act şi încep la ora 19:00. Pentru bilete: bilete@teatrulact.ro; pentru mai multe informaţii despre sacestea:

http://www.teatrulfarafrontiere.ro/spectacole.php

CURSURI IMPROVIZAŢIE:

Vineri, 28 noiembrie, începe un nou curs de improvizaţie dedipentru avansaţi, iar din luna ianuarie vor începe serii noi pentru începători. Informaţii suplimentare: http://www.teatrulfarafrontiere.ro/oports.php?page=3

Contact şi înscrieri: tff@teatrulfarafrontiere.ro; 021 527.31.00 ; 0723.529.114.

RECOMANDÃRI

Sâmbătă, 29 noiembrie daţi o fugă la prezentare ultimei serii din atelierul d'or by roxana davidescu, între 12 şi 20 la Galeria 26/OTA (Cotroceni, dr. Staicovici 26). Cam cu ce te poţi alege? vintage-uri nebune, piese tari second-hand, fracuri negre, prima colecţie de inele si cu aur şi cu argint, coliere, cercei ... Totul de vânzare la preţuri de atelier!

luni, 10 noiembrie 2008

Incepe o noua luna de antrenamente!!



Pe 21 noiembrie incepe o noua luna de antrenamente dedicate actorilor profesionisti. Inscrierile sunt deschise (ultima zi de inscriere este 17 nov). Pentru mai multe informatii: tff@teatrulfarafrontiere.ro

miercuri, 15 octombrie 2008

Construction Of Reality "in'press"


cu multumirile de rigoare...


Teatrul Fara Frontiere a construit realitatea pe strada Dianei

de Cristina Foarfa (METROPOTAM - Recomandari)


TFF se joaca. Trimite un newsletter misterios unde ni se spune ca va fi o piesa... undeva, intr-o locatie din Bucuresti, doua zile la rand, si ca acolo nu vor fi decat 30 de spectatori, cei mai rapizi care trimit un mail. Trimis mail, primit confirmare, fara sa aflu mai multe. Locul de intalnire il aflu cu putin timp inainte prin SMS. Piata Rosetti, ora 21:00.

Acolo ne astepta Bianca, reprezentanta TFF, careia nu reusea nimeni sa-i scoata un cuvant despre ce urma sa se intample. Intr-un final, ne-a dat un plic, la fel de misterios, si ne-a rugat sa-l deschidem la final. Am aflat si ca nu e un spectacol interactiv, asa ca ne-am reprimat instinctele de interventie.

Am ajuns pe strada Dianei, la o mica intersectie intre stradutele din spatele Pietei Rosetti, unde ne-am asezat, toti 30, intr-un spatiu delimitat cu creta. Acolo era coltul nostru decupat de realitate, de unde puteam observa. Scenariul e aproape identic in cele doua zile, o realitate multiplicata si diferita doar prin detalii (dezamagitor putin, in a doua seara ne asteptam la... altceva).

Nu exista o poveste propriu zisa a piesei, un fir. Pur si simplu observam ce se intampla la un colt de strada si cum realitatea se construieste din detalii. Eram martorii unor bucati din situatii cotidiene sau unor situatii care destabilizau temporar realitatea (un baiat cu look emo plimba un manechin). O realitate construita se muleaza si interfereaza cu o "realitate reala".

Sunt fragmente mici, tineri care se joaca, indragostiti care se intalnesc, fete care privesc cerul, oameni grabiti, mici drame cotidiene, o prostituata ce-si asteapta clientii agatata de un tip fugit de la nunta. Poate daca-i vedeam intamplator, nu-mi dadeam seama ca e teatru, conventia teatralitatii fiind abolita si arta fiind scoasa din spatiul ei uzual de expresie.

Replicile nu se auzeau decat rar, desi personajele pareau ca vorbesc intre ele in scurtele treceri pe acolo. Nu exista tensiune, ci doar observatie. Nici nu conta, era ca si cum am fi fost martorii unor scene de realitate. Sau de irealitate imediata, cum ar spune Blecher.

Prin "cadru" trec oameni reali care comenteaza grupul de spectatori sau actorii, pe care nu sunt sigura ca ii percep ca facand parte dintr-o piesa de teatru, masini care claxoneaza, caini comunitari, copii care susotesc de pe margine. De multe ori, spectatorii erau contrariati si se intrebau daca, intr-adevar, sunt aparitii trecatoare sau fac parte din scenariu. Pana la urma, mixul de realitati, medii si oameni era cel care conta.

In a doua zi, un caine extrem de simpatic si activ a monopolizat seara, dupa ce s-a tavalit, a muscat si s-a jucat, toata lumea intrebandu-se daca face parte din piesa. Probabil ca nu, dar modul in care fugea dupa actori era delicios. :)

Construction of reality este doar o parte dintr-un proiect mai amplu al Teatrului Fara Frontiere numit Play Bucharest, care isi propune explorarea spatiului urban, pe baza unor interventii artistice experimentale. Cum a fost Reflex sau aceasta, Construction of reality.

TFF nu este la primele experimente de acest fel, unul dintre ele a fost Autobahn (o piesa jucata in masini, despre care am inteles ca se va relua) sau Chatroom la Cool Cat. Oricum, sfatul nostru e sa stati cu ochii pe ce fac, pentru ca e o forma de teatru neconventionala si interesanta.

http://metropotam.ro/Recomandari/2008/10/art5280500332-Teatrul-fara-frontiere-a-construit-realitatea-pe-strada-Dianei/



Teatrul Fara Frontiere joaca realitatea pe strada

de Vlad Ursulean (ROMANIA LIBERA)

Vineri si sambata seara s-a jucat, pe o straduta din zona Rosetti, in fata a 30 de spectatori si a trecatorilor nedumeriti, spectacolul "Construction of Reality".

Actiunea e un episod din programul "Play Bucharest" al Teatrului Fara Frontiere (TFF), care isi propune explorarea spatiului public urban din Bucuresti prin interventii artistice experimentale.

Arta care "coboara in strada" nu mai e ceva exotic. Cultura urbana si-a adus graffiti-ul, legal, pana pe zidurile Politiei Capitalei. Proiectii pe cladiri se fac aproape la fiecare eveniment cultural important din Bucuresti. Iar in luna mai a avut loc chiar un festival de teatru in strada, care a strans multimi de trecatori la diverse spectacole prin centrul Capitalei. Chiar in acest context "aglomerat", piesa "Construction of Reality" reuseste sa surprinda. E un spectacol bizar si fascinant, la fel de "fara frontiere" ca teatrul care-l joaca.

"V-am trezit curiozitatea?"
Piesa incepe cand gasesti pe Internet un anunt ciudat, care vorbeste de un "program complex de cercetare teatrala" si de un eveniment in doua episoade, care are loc "prin Bucuresti, in doua locatii diferite, in fata unui public ales anterior". Singurul indiciu e ca "actorii vor construi realitati". Trebuie sa le trimiti un e-mail si, daca esti norocos, primesti o invitatie. Aceasta vine prin SMS si dezvaluie locul de intalnire: langa statuia domnului C.A. Rosetti.
Ca sa ajungi langa statuia domnului C.A. Rosetti, trebuie sa traversezi neregulamentar piata de langa Universitate. Parculetul nu e luminat. Te intampina un grup de siluete intunecate care se dovedesc a fi cei 16 tineri vorbareti care au primit invitatii si au venit la timp. Dupa un sfert de ora, sunt 26 si pornesc spre locul spectacolului. Fiecare primeste cate un plic, cu instructiunea sa nu-l deschida pana la sfarsitul spectacolului. Incep speculatiile.

Strada Dianei colt cu strada Dianei
In zona de case vechi de langa Piata Rosetti e o intersectie cu o singura strada serpuita. Cealalta nu are nume. Intersectia e linistita, putin circulata si sta in semiintuneric. Pe un trotuar e desenat cu creta un dreptunghi: loja publicului. Publicul e nedumerit. Inainte sa apuce sa se aranjeze in dreptunghi, apare o fata care se pune in genunchi pe trotuarul opus si incepe sa aranjeze piese de domino. Din cealalta parte vine un barbat la costum, cu un buchet de flori in mana, care incearca sa-si scoata verigheta. La intervale regulate trece un tanar, cu gluga hanoracului trasa pe cap si cu un manechin in brate. Privirea ii e fixata in ochii manechinului. Jocul a inceput.

Circ gratis sau se da ceva?
Se desfasoara simultan mai multe scene despre jocuri de copii si relatii intre oameni. Spectatorii se dezmortesc si incep sa comenteze. Se rade mult. Nu pentru ca ar fi ceva in sine amuzant, ci din absurdul situatiei. Trec masini pe strada, se opresc pentru o clipa si nu le vine sa creada. Opreste o Dacie 1300 alba, cu un aragaz pe plafon si un frigider in portbagaj, soferul se uita incurcat la ceata de oameni din dreptunghiul tras cu creta si striga "Ce-i aici ma, circ gratis sau se da ceva?!". soferul a fost banuit ca e unul dintre actori si ca a facut o "interventie artistica experimentala".
De fapt, fiecare trecator a fost banuit, inclusiv un caine care s-a amestecat ba prin public, ba printre actori. Cineva chiar a intrebat intr-un comentariu pe blogul teatrului daca acel caine facea parte din spectacol. TFF nu a raspuns, dar din mesajul piesei se intelege clar ca da: trecatorii, masinile, chiar si spectatorii au fost parte din spectacol. Textul din plicul pe care toti l-au deschis la finalul piesei povesteste cum arta e scoasa prin conventie din realitate. Un astfel de spectacol contamineaza arta cu realitatea.

A doua seara
Anuntul de pe Internet spunea ca piesa se va juca "in doua locatii diferite." Sambata, insa, publicul a fost condus in acelasi loc si s-au jucat aceleasi secvente. Dar experienta a fost cu totul alta si, interpretand realitatea in felul acesta, locul chiar a fost altul. Un comentariu pe blog spune ca a fost un "spectacol alcatuit din foarte multi stimuli, suficient de multi ca sa dilate timpul si sa schimbe perceptia realitatii."
Un singur lucru a fost diferit in jocul actorilor din seara a doua: intr-o secventa, un nuntas agata o prostituata si pleaca cu ea. Se intoarce insa in fuga, cu sticla de vin in mana, strigand "A dat Romania gol! Ma-ntorc acasa la nevasta-mea!" Romania chiar daduse gol in meciul cu Franta.


Teatrul Fara Frontiere a mai facut spectacole neconventionale care vor sa scoata cliseele "teatralitatii" din teatru, asa cum declara pe site-ul propriu. "Autobahn", de exemplu, e o piesa jucata integral in masini. Spectatorul sta pe bancheta din spate. "Reflex", prima parte a programului "Play Bucharest", a fost o serie de secvente jucate prin oras, care nu delimitau insa un "public". Orice trecator putea considera ca face parte din public. "Construction of Reality" delimiteaza artificial (cu creta, mai exact) un public care nu se deosebeste de trecatorii bulversati decat printr-o informatie in plus. Teatralitatea ramane numai a spectatorilor. Actorii puteau fi simpli trecatori.


http://www.romanialibera.ro/a136636/teatrul-fara-frontiere-joaca-realitatea-pe-strada.html



sâmbătă, 11 octombrie 2008

Play Bucharest: CONSTRUCTION OF REALITY















Lucrarile de arta, in mod normal, sunt
prezentate intr-un spatiu de reprezentare in care nu exista legi scrise. Aceste spatii sunt un fel de spatii vidate, aseptice, in care intimplarea nu are loc. Totul este construit si controlat. Spatiile de reprezentare sunt un mediu in care arta este protejata de impuritatile realitatii - pentru a putea construi o alta realitate. Conventia delimitarii spatiului de reprezentare face ca arta sa se delimiteze de realitate. In momentul in care arta se intilneste cu realitatea este ca si cum s-ar intilni doua civilizatii total diferite. Ca si cum s-ar intilni paminteni cu martieni...


Am construit o piesa de teatru. Am organizat realitatea orei 21.


In momentul in care publicul este si el delimitat intr-un spatiu, el produce in acelasi timp conventia ca tot ceea ce il inconjoara este arta, devenind insa si obiect de arta pentru ceilalti.

Eduard Gabia





http://metropotam.ro/Recomandari/2008/10/art5280500332-Teatrul-fara-frontiere-a-construit-realitatea-pe-strada-Dianei/

joi, 9 octombrie 2008

Antrenamente pentru actori

Asa cum orice dansator, muzician sau artist plastic isi exerseaza talentul cu regularitate pentru a fi constant in forma, la fel de important si indispensabil este acest lucru pentru un actor profesionist. Din pacate acest lucru este dificil dupa terminarea studiilor universitare. Pornind de la aceasta premiza, Teatrul Fara Frontiere in colaborare cu Centrul National al Dansului, organizeaza incepand cu 20 octombrie, antrenamente pentru actorii profesionisti.
Astfel, in fiecare saptamana, lunea, miercurea si vinerea de la 9 la 10 dimineata va puteti antrena alaturi de indrumatori din domeniu.
Accesul la antrenamente se face pe baza unui abonament. Antrenamentele nu au o durata limitata, ele continuand si dupa prima luna, tocmai din dorinta creerii unei constante in antrenarea profesionistilor. Ultima zi de inscriere pentru luna in curs este 15 octombrie. Pentru a va inscrie si pentru informatii suplimentare, trimiteti un mail la tff@teatrulfarafrontiere.ro

Pentru informatii complete vizualizati si postul de pe 30 septembrie.

duminică, 5 octombrie 2008

CONSTRUCTION OF REALITY, un nou episod "Play Bucharest"



CÂND? vineri, 10 octombrie (partea I) şi sâmbătă, 11 octombrie (partea a II-a) între orele 21:00-22:00
UNDE? prin Bucureşti, în două locaţii diferite
CUM? în faţa unui public ales anterior, pe parcursul celor două zile consecutive, actorii vor “construi realităţi”…

Pentru a primi una dintre cele 30 de invitaţii la premiera evenimentului trebuie să trimiteţi cât mai repede un mail la tff@teatrulfarafrontiere.ro şi veţi afla indicaţiile necesare.

Direcţia artistică: Eduard Gabia
Creat şi interpretat de: Alexandra Blaj, Lucia Butnariu, Simona Cuciurianu, Oana Dragnea, Ana-Maria Irimia, Mădălin Mandin, Andrei Morariu, Alexandru Pamfile, Smaranda Pasnicu, Mihael Preda, Maria Tânjală
Producător: Teatrul Fără Frontiere


Play Bucharest îşi propune explorarea spaţiului public urban din Bucureşti printr-un program complex de cercetare teatrală şi culturală ce cuprinde şi o serie de activităţi şi intervenţii artistice experimentale.

Programul “Play Bucharest” este realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Naţional şi La Strada Music

..... V-am trezit curiozitatea?

marți, 30 septembrie 2008

"Morning Training" pentru actori!

Începând cu 20 octombrie, Teatrul Fără Frontiere în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului, lansează, pentru prima dată în Bucureşti, un program de antrenament pentru actorii profesionişti.
Acesta îşi propune sa faciliteze menţinerea în formă a actorilor şi dezvoltarea capacităţilor lor specifice. Trainingul va include pregatire fizică şi exerciţii pentru antrenarea capacităţilor senzoriale, a lucrului în echipă, ascultării, concentrării, colaborării şi conectării, aspecte importante ale artei actorului.
Integrând atât metode de actorie precum cele ale Violei Spolin, ale lui Michael Cehov, Sanford Meisner sau Jerzy Grotowski, cât şi tehnici de mişcare, participanţii vor fi îndrumaţi de profesionişti, dintre care îi mentionăm, pentru început, pe Mihai Mihalcea, George Călin, Brynjar Bandlien, Kerry Glamsch, Mihaela Sîrbu sau Alexandru Pavel.
TFF oferă actorilor oportunitatea unui antrenament în echipă, implicând continuitate, aspecte indispensabile performanţelor profesionale ale actorilor de orice vârstă.
Antrenamentele vor avea loc de trei ori pe săptămână între orele 9 şi 10 dimineaţa la CNDB. Pentru informaţii suplimentare:
tff@teatrulfarafrontiere.ro; 0723.529.114

Newsletter


In lunile octombrie şi noiembrie au loc ultimele cinci reprezentaţii ale spectacolului „Bash. O trilogie contemporană” de Neil laBute. Prima dintre ele este programată vineri, 3 octombrie, ora 19:00 la Teatrul Act.

In octombrie începe o serie nouă de cursuri de teatru şi impovizaţie pentru copii şi adolescenţi. Inscrierile sunt deschise. Grupa pentru cursul de improvizaţie adulţi-începători mai are câteva locuri disponibile. Contact şi înscrieri: tff@teatrulfarafrontiere.ro

Joi, 25 septembrie, a avut loc REFLEX, performance din cadrul programului Play Bucharest. În ciuda vremii nu tocmai prietenoase, toate cele şaşe momente au avut loc la ora programată... impactul acestora asupra orasului şi problemelor sale, sperăm să fi fost unul pozitiv.

Materiale TV despre REFLEX

Linkuri catre doua materiale care au aparut la TV zilele trecute ;-)

http://www.tvr.ro/articol.php?id=47116 (TVR)

http://www.realitatea.net/emisiuni/cooltura_24257_47137.html (REALITATEA TV)


Asteptam comentarii, pareri si sugestii pentru urmatoarele activitati ale Trupei de Interventie Artistica

luni, 29 septembrie 2008

Fotografii REFLEX






















Cateva imagini din timpul celor 6 momente de REFLEX.

luni, 22 septembrie 2008

TFF va invita la REFLEX

Joi, 25 septembrie, Teatrul Fără Frontiere lansează o nouă premieră în cadrul programului Play Bucharest. Adresat deopotriva trecătorilor şi publicului avizat, REFLEX invită spectatorii să reflecteze asupra oraşului în care trăiesc şi să descopere rezolvări mai “vesele”, mai “verzi” şi mai puţin violente ale problemelor acestuia. Proiectul îşi propune să creeze o relaţie dinamică şi teatrală între artisti si spatiul urban şi să formeze un reflex civic asupra prezentului.

Performance-ul este alcătuit din 6 momente independente, care vor avea loc pe parcursul unei zile, în diferite zone din centrul oraşului.

Ora 11:00 – “Zâmbiţi Underground!”- Metrou Tineretului

Ora 12:30 – “Trafic” – C. Victoriei (Biserica Kretzulescu-Magazinul Muzica)

Ora 13:30 – “Picnic” – In faţă la TNB

Ora 15:00 – “E altceva!” (Centrul vechi, zona Gara Lipscani)

Ora 16:30 – “Casa cu statui” (Mendeleev 35, Piaţa Amzei)

Ora 18:00 – “George Călin”- Intrare TNB

REFLEX este un performance realizat de TrupGrup, echipă formată în urma Atelierului dedicat metodei Viewpoints, organizat de TFF această vară.

Cu: Cristina Buburuz, Lucia Butnariu, Simona Cuciurianu, Oana Dragnea, Ana Maria Irimia, Mădălin Mandin, Alice Monica Marinescu, Andrei Morariu, Alexandru Pamfile, Smaranda Pasnicu, Mihael Preda, Mihaela Sirbu, Maria Tânjală, Raluca Tudorache

Parteneri: La Strada, AFCN

www.teatrulfarafrontiere.ro